T K

Konveyör Beyaz Eşya ve Otomotiv Yan San. Tic. A.Ş. (KATILMAYACAKLAR)

Proje İçeriği

5 ayrı lokasyonumuzda üretim alanlarında kullanılan makinelerde, Beijer HMI ekranlar vasıtasıyla üretilen mamüllerin takibinin yapılması maksadıyla kurum içinde Veri Toplama Sistemi oluşturulmuştur. Veri toplama sistemi ile üretimde verimliliğin arttırılması, verilerin analiz edilmesi, raporlanabilmesi amaçlanmıştır. İlk aşamada makinelerin PLC ile birlikte HMI ekranlarla haberleşmesi sağlanmış ve daha sonrasında üretim verilerinin anlık olarak iç network kullanılarak kurum içinde oluşturulan veritabanına aktarılması sağlanmıştır. Aktarılan veriler yazılım bölümü tarafından geliştirilen yazılım olan konsoft üzerinde anlık olarak görüntülenebilmekte ve program üzerinden rapor çekilebilmektedir. Makineler faaliyetteyken meydana gelen duruşlar makine operatörü tarafından, HMI ekran içerisinde kullanılan ve BT tarafından geliştirilen arayüzde daha önceden girilen belirlenmiş maddeler seçilerek girilir. Operatör tarafından vardiya süresindeki tüm duruş ve arıza nedenleri girilerek veriler toplanır ve gün sonunda OEE hesaplaması gerçekleştirilmektedir. Bilgi teknolojileri bölümü tarafından geliştirilen üretimdeki verimliliğin arttırılması ve takibinin yapılabilmesi amaçlanan veri toplama sistemi kurum içerisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.


Projenin Amacı

baris.calis@konveyor.com


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Üretim verimliliğini arttırmak ve makinelerden toplanan verileri analiz etmek için geliştirilmiştir.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

IOT sistemi ve alt yapısı kurulmuştur.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Veri toplama sistemi, pilot olarak Aydınlı işletmemizde uygunlandıktan sonra, üst yönetim tarafından kabul görmüş ve tüm işletmelerde uygulanması için YGG'de karar alınarak destek görmüştür.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Ağırlıklı olarak Üretim ve Planlama bölümlerine fayda sağlamıştır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Projeyle birlikte anlık olarak sahadan çekilen üretim verilerinin analiz edilmesi ve anlamlı veriye dönüştürülmesiyle birlikte üretimde verimliliğin artması sağlanmıştır. Makinelerdeki faaliyetlerin anlık olarak izlenebilir olmasıyla birlikte vardiya içerisinde makinelerde yaşanan gereksiz duruşlardan kaçınılması sağlanarak zamanın verimli şekilde kullanılması sağlanmıştır. Proje öncesinde üretimde verimliliğin ölçülebilirliğinin çıktısı olan OEE raporlamaları sağlıklı olarak yapılamamaktaydı ve veri toplama sisteminin devreye girmesiyle OEE raporlamaları düzenli olarak Konsoft yazılımından çekilebilmekte ve üretim verileri anlık olarak analiz edilebilirliği sağlanmaktadır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Yazılım departmanında 2 personel, Sistem, network ve siber güvenlik tarafında 2 personel, Elektrik ve otomasyon bölümünden 3 personel, Proses geliştirme bölümünden 2 kişi.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Network cihazlarının temin edilmesinde vMind Bilişim Teknolojileri firmasından destek alınmıştır.